Bergen fakta
Økonomi
Bergen er Norges nest største by og er kjent for å ha vært et handelssentrum i både Norge og Norden i flere hundre år. Ved siden av handel er det blant annet skipsfart, verkstedsindustri og offentlig administrasjon som har stått for det meste av byens økonomi. Slik har det vært i mange år og den siste tiden har også petroleumsvirksomhet hatt sitt og bidra med. Industrivirksomhet har aldri vært særlig fremtredende i Bergen, men det finnes likevel noe. I tillegg til verkstedsindustri og tekstilindustri, har næringsmiddelindustrien hatt en betydning for byens økonomi. Både Hansa Borg Bryggeri og Kaffehuset Friele AS er lokalisert i Bergen. Det finnes fortsatt noe jordbruk i området og husdyrhold er den viktigste grenen.
Historie
Bergen ble grunnlagt med navnet Bjørgvin i 1070 under Olav Kyrre og var et interessant sted for kongemakten på grunn av fiskehandelen med Nordland. De berømte handelshusene på Bryggen ble bygd med tanke på handel på 1000-tallet, og da hanseatene slo seg ned på 1200-tallet ble handelen atter utvidet. I middelalderen var Bergen Nordens største by på grunn av at det var et handelssentrum, og det var Norges største by fram til 1830-tallet. Det ble bestemt at all eksport av varer skulle gå fra herfra samt at all import skulle komme inn i landet via havnen i Bergen. Det var kun Bergen som hadde lov til å drive med omsetning av varer og årsaken var at kongemakten ønsket å ha kontroll over toll og utgifter. Varene som ble omsatt den gang varierte mye. Bergen fikk fisk nordfra og eksporterte både denne og andre varer. Varer som ble eksportert bestod av tørrfisk, klippfisk og andre fiskesorter samt tran, talg, pels og mye mer. Importvarene var for det meste mel, øl, jernvarer, salt, honning, vin og flere andre varer som ellers ikke fantes i landet. Hansatiden i Bergen varte fra omtrent 1350 til 1750, og Hansaforbundet bestod hovedsakelig av tyske menn som handlet med fisk, da spesielt tørrfisk. Under industrialiseringen på 1800-tallet lå Bergen i ledelsen når det gjaldt skipsfart og var tidlig ute med å gå fra seil til damp.
Bergen har vært utsatt for både branner og farsotter opp gjennom tidene, men likevel har både bygninger og stempelet som en av Norges største byer blitt bevart. Det har vært mange store bybranner som har jevnet bygninger som kirker og klostre med jorden. Helt siden 1100-tallet har man registrert flere omfattende branner, blant annet 4 på 1400-tallet og 4 på 1700-tallet samt noen imellom og senere. Den største bybrannen skjedde i 1702 da 90 % av byen brente ned. Bortsett fra branner har Bergen også vært rammet av farsotter. Det var hit Svartedauden først kom til landet i 1349, og senere har byen vært infisert av flere epidemier.
Turisme
I Bergen måtte handelsmenn ha et sted å bo mens de holdt til i Bergen, og helt siden 1800-tallet har turismen på denne måten vært en næringskilde. I dag er det mange turister fra både innland og utland som besøker byen og dens mange attraksjoner. Bergen konkurrerer med Oslo om hvem som har flest turister hvert år, og i Bergen har antall besøkende fra spesielt Norge økt de siste årene. I tillegg til museer som Hanseatisk Museum og Bryggens Museum, kan Bergen friste med attraksjoner som Fløibanen og Akvariet. Det finnes utallige hoteller og pensjonater i byen, samt et bredt utvalg av butikker og spisesteder.
Klima
Bergen er kjent for mye regnvær og det er et faktum at det selges paraplyer på automater, slik andre byer har brusmaskiner. Her er det et mildt og fuktig kystklima og det faller mye nedbør på grunn av at byen ligger mellom havet og de omkringliggende fjellene. Antall regnværsdager er høyere enn andre steder i landet, og tallet ligger på i overkant 200 hvert år.